Bezoek Brno Bezoek Brno

Bezoek uit/aan Brno.

Om de paar jaar is er een wederzijds bezoek van onze gemeenteleden aan de zustergemeente in Brno. Elke keer is de ontmoeting weer hartelijk. We kunnen de ervaringen van de afgelopen jaren met elkaar uitwisselen. Voor zowel jong als oud geeft deze ontmoeting de mogelijkheid de ondertussen meer dan vriendschappelijke banden weer stevig aan te halen of te vernieuwen. Door gasten in gastgezinnen onder te brengen en gezamenlijke uitstapjes te organiseren bouwen we zowel persoonlijke banden op als ook met de gemeente samen. Voor de laatste uitwisseling, zie het verslag hieronder.

Namens de Brno Commissie, H.J. Besteman,e-mail: (055)3551182

Bezoek aan Brno 2014 Bezoek aan Brno 2014

Nieuwe generatie Goede Herderkerk-ers maakt kennis met gastvrij Brno

Zes uur in de ochtend. Het is net licht, maar nog fris. Enkele busjes komen aanrijden bij het tankstation aan de Europaweg. Met nog wat slaperige gezichten en een tikkeltje opgelaten stappen de mensen even uit om elkaar goedemorgen te wensen, voor vertrek naar Brno. Een groep van 27 leden van de GHK, waarvan 9 kinderen , maakt de 3-jaarlijkse uitwisseling. Bijzonder is dat de meesten, waaronder ook Ds. Sjoer en zijn vrouw, de trip voor het eerst maken.
De lange reis van meer dan 12 uur, met 3 busjes en 1 personenauto, verloopt zonder problemen. Schalen vol koekjes staan klaar bij de kerk in Brno, waar we allerhartelijkst worden ontvangen. Wij Apeldoorners, voelen ons heel snel op ons gemak. Het contact met de gastgezinnen is al gauw gelegd, door de naamplaatjes die al voor ons klaarliggen. Het is mooi te zien dat ook nieuw ingekomen jonge gezinnen in Brno spontaan het uitwisselingsavontuur aangaan. Aan beide kanten dus veel nieuwe gezichten en nieuwe ontmoetingen. De eerste avond brengen we door bij onze gastgezinnen. Er is veel energie gestoken in het combineren van gezinnen met kinderen. De gastvrijheid is weer overweldigend. We maken nieuwe vrienden of praten weer bij.
Traditiegetrouw organiseert Brno deze keer het uitstapje op zaterdag 2 mei. De bestemming is nog niet bekend op het moment dat Apeldoorners en Brno-ers in de touringcar stappen die voor de kerk klaarstaat. De korte reis brengt ons aan de voet van een berg net buiten Brno. We lopen een stuk omhoog om van een prachtig uitzicht over de stad te genieten. De wandeling is best fris en het is daarom een aangename verrassing dat op de top warme koffie voor ons geregeld is. De wandeling eindigt in een middeleeuws restaurant waar we in de kelder aan een hele lange tafel gezellig samen lunchen. Het middagprogramma brengt ons naar de kerk waar het protestantisme in Brno zijn oorsprong vond. De kinderen gaan naar de kinderboerderij. Wij wandelen verder en komen bij een kleine, lokale wijnkelder. De rondleiding eindigt natuurlijk in een gezellige proeverij in de sfeervolle kelder. De bus brengt ons weer terug bij de kerk, waar een heerlijk buffet voor ons klaar staat. Daarna is er gelegenheid de meegebrachte geschenken uit te wisselen. De GHK biedt het nieuwe liedboek aan. Een mooi moment om samen enkele bekende liederen eruit te zingen. Elk in onze eigen taal. Uit Brno ontvangen we een nieuwe paaskaars. De rest van de avond benutten we om elkaar verder te leren kennen door middel een spel, dat af en toe hilarische wendingen krijgt. Ondertussen vinden de jongeren elkaar in hun eigen ruimte naast de kerk.
Zondag 3 mei vormt de gezamenlijke viering op zondagochtend het hoogtepunt van onze reis. De dienst die normaal om 09.00 u. begint, is voor ons verschoven naar 09.30 u., wat nog steeds als vroeg wordt ervaren. De dienst meebeleven, zonder er een woord van te begrijpen, is vreemd en toch ook heel vertrouwd. De preek kunnen we gelukkig één op één volgen door de vertaling van één van de gemeenteleden uit Brno die uit Nederland (Apeldoorn) afkomstig blijkt te zijn en beide talen vloeiend beheerst. Het samen vieren van het avondmaal geeft een nog diepere verbondenheid in Christus, ongeacht taal en cultuur. Na de dienst nadert het afscheid. Samen lunchen we voor we weer vertrekken naar Apeldoorn. Er zijn weer veel nieuwe contacten gelegd, die door de Social Media een prima vervolg krijgen. Juist de jeugd van de GHK is als eerste op de hoogte van het wel en wee van in Brno. Dat biedt weer perspectief voor de toekomst van onze contacten. Tijdens dit bijzonder geslaagde weekend worden de eerste voorstellen voor een volgende uitwisseling alweer gedaan!
Namens de Brno-commissie -Corina Besteman

De liturgie en de zondagsbrief voor 22 oktober 2017 kunt u hier ophalen. De oudere exemplaren van liturgieën kunt u vinden onder Documenten. Als u daar niet vindt wat u zoekt, e-mailt u dan naar onderstaand adres. Dan vinden we een oplossing.

Het programma Verdieping in West 2017 - 2018 is beschikbaar. U kunt het vinden bij  "Activiteiten" bij Leren". of het programma direct bekijken bij "Documenten".