Waarderende Gemeenteopbouw Waarderende Gemeenteopbouw

Opzet ‘Waarderende Gemeenteopbouw’ voor de Goede Herderkerk.
Waarderende Gemeenteopbouw is een methode om op een andere dan de gebruikelijke wijze(n) met gemeenteopbouw bezig te zijn. Normaal kijk je naar wat niet goed gaat, je bedenkt daar de oorzaak / oorzaken van, je ontwikkelt een of meer veranderingen en gaat hiermee aan de slag. Tenslotte kijk je na een tijdje of ‘het heeft gewerkt’. Zo niet, dan begin je van voren aan.
Zo niet met Waarderende Gemeenteopbouw. Dat is van een ander kaliber. Dat gaat uit van wat er goed gaat (dat wat wordt gewaardeerd) en gebruikt dit om zaken anders aan te pakken.
Met deze methode zijn we binnen de Goede Herderkerk aan de slag gegaan. We hebben een zgn drietrapsraket onderkend: 1e: de pastorale raad; 2e de wijkkerkenraad; 3e de wijkgemeente. Zo hebben we gewerkt om a) ervaring op te doen met het model en de filosofie, en b) een soort olievlekwerking in gang te zetten: mensen uit de pastorale raad konden in de wijkkerkenraad meehelpen en mensen uit de wijkkerkenraad vervolgens in de wijkgemeente, op de gemeenteavonden.
In de pastorale raad hebben we op 13 oktober 2014 als thema gebruikt: het pastoraat.
In de wijkkerkenraad is op 17 november 2014 het thema: het ambt.
In de wijkgemeente gaat het op 24 november 2014 over: het ‘gemeente-zijn’.
Rode draad in alle drie de bijeenkomsten was het stappenplan zoals genoemd in het boek ‘Goede Wijn’, van J. Hendriks. Daarin worden 6 stappen genoemd (alle beginnend met ‘V’), te weten:
0. Voorbereiding (kies een positief thema – niet in problemen denken)
1. Verzamelen (verhalen vertellen vanuit het positieve thema)
2. Verdiepen (zoeken naar zgn bloeifactoren – waardoor komt / kwam het dat…)
3. Verbeelden (de droom over wat er gaat gebeuren als de bloeifactoren alle ruimte krijgen)
4. Vormgeven (wat is er voor nodig om de droom te realiseren – wat betekent dat voor iedereen)
5. Verbinden (we beloven elkaar om ons voor het realiseren van de droom in te zetten)
Het leek ons verstandig om ons in de eerste bijeenkomst te beperken tot de stappen 0, 1 en 2 met misschien stap 3 er bij.
Mocht deze werkwijze aanslaan dan konden we op deze ingeslagen weg verder gaan en de volgende stap(pen) zetten.
Het doel is te komen tot een wijkgemeente waarin niet de wijkkerkenraad of het moderamen de lijnen uitzet en uitvoert, maar dat de hele gemeente (in ieder geval een groot deel betrokken gemeentele-den) hieraan meewerkt en meedenkt.
Dit moet dan leiden tot een wijkgemeente waarin alle drie de door Hendriks onderkende terreinen (mystiek, koinonia en diaconia) in alle facetten van het gemeentezijn doorklinken.
Mystiek: de omgang met God;
Koinonia: de gemeenschap;
Diaconia: de dienst aan de samenleving / de wereld.

De liturgie en de zondagsbrief voor 17 december 2017 kunt u hier ophalen. De oudere exemplaren van liturgieën kunt u vinden onder Documenten. Als u daar niet vindt wat u zoekt, e-mailt u dan naar onderstaand adres. Dan vinden we een oplossing.

Het programma Verdieping in West 2017 - 2018 is beschikbaar. U kunt het vinden bij  "Activiteiten" bij Leren". of het programma direct bekijken bij "Documenten".