Voor jong én ouder

QUALITY HOUR

Quality Hour

Een aantal keer per jaar houden we in de Goede Herderkerk op zondagmorgen een Quality Hour: een eigen recept van de Goede Herderkerk.

Wat is het? Een Quality Hour bestaat uit twee delen: het eerste deel is een korte, eigentijdse viering: we luisteren naar en zingen moderne liederen, iemand vertelt iets over zijn/haar leven en dromen, en is er een korte meditatie. Elke keer staat er een ander thema centraal waar we allemaal mee te maken hebben. In het tweede deel is er ruimte voor een kop koffie en een goed gesprek over wat er aan de orde is gekomen.

Meedoen aan Quality Hour is een mooie manier om je samen met anderen bezig te houden met wat er werkelijk toe doet in het leven. We bieden je een moment van even stilstaan, van bezinning, en ontmoeting. Quality time, dus.

Hoe, wat, waar? 16 februari, 24 mei en 15 november 2020.

Zondagmorgen, steeds om 10 uur in de Goede Herderkerk.

TAIZÉVIERINGEN

Taizé is een klein plaatsje in het midden van Frankrijk, op zo’n 800 kilometer van Apeldoorn. Sinds 1940 is hier een oecumenische kloostergemeenschap, opgericht door broeder Roger. Ieder jaar komen er duizenden jongeren uit alle werelddelen om te bidden en te zingen en aangeraakt te worden door de sfeer van vrede en verzoening van deze gemeenschap. Mensen die in Taizé geweest zijn, willen graag in hun eigen omgeving iets van deze bijzondere sfeer overbrengen.

Daarom organiseren we twee keer per jaar een Taizéviering in de Goede Herderkerk. Zo’n viering kun je zien als één groot gebed, in zangvorm. Er worden Taizéliederen gezongen: korte muziekfragmenten op tekst, die zich herhalen. Zo kun je steeds dichter bij de betekenis komen van de liederen en ze tot je laten spreken. Er wordt een Bijbeltekst gelezen, en er is een lange stilte van zo’n 7 minuten, waarin je tot rust kunt komen of je verder kunt bezinnen, of misschien wel allebei – en dit alles in een sfeer van verbondenheid met elkaar.

Taizévieringen in 2020: 2 februari en 4 oktober

(Van 19 t/m 26 juli 2020 is er een Taizéreis, voor jongeren tussen de 16 en 29. Voor meer info, zie: ‘Kerk op maat ‘/‘Jongeren’.)

MOVIES THAT MATTER

‘In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.’ – schrijft het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ook in het komend seizoen in de Goede Herderkerk staan we stil bij oorlog en vrijheid. We bespreken met elkaar drie films die in het teken staan van deze thema’s. Wat voor films? Movies that matter (geïnspireerd op het gelijknamige filmfestival). In de Goede Herderkerk bespreken we films die ertoe doen: films die ons doen nadenken over het lijden en (de onmogelijkheid van) Gods rol hierin, films over hoop te midden van hopeloosheid, films over moed te midden van moedeloosheid. Met andere woorden: drie films die ons doen stilstaan bij de vrijheid waarin we leven, en bij onze verantwoordelijkheid om vrijheid door te geven.

Op 15 november 2019 hebben we de indringende film ‘La Vita è Bella’ besproken.

Op 24 januari 2020 bespreken we de film ‘God on Trial’.

Auschwitz, 1943. In een sombere barak in concentratiekamp Auschwitz wacht een groep gevangen hun afschuwelijke lot af. Geheel in lijn met de Joodse traditie waarin de mens met God discussieert, besluiten de gevangenen God ter  verantwoording te roepen. Waarom heeft God hen verlaten? Waarom staat God dit lijden toe? Is het heilige verbond met het Joodse volk verbroken? Is het een beproeving? Een brandoffer? Heeft God een nieuw verbond gesloten, maar nu met de nazi’s? Of is God toch genadig en is er een hoger doel voor dit alles? God on Trial is een aangrijpend verhaal waarin een debat over de wet (thora) transformeert tot een troostend gebed.

Tijdens de avond, op 6 maart 2020 bespreken we de film ‘Hotel Rwanda’.

Rwanda, 1994. De gruwelijke wreedheden hielden niet op in 1945… In slechts drie maanden zijn bijna één miljoen mensen in Rwanda vermoord: voornamelijk Tutsi’s maar ook een deel Hutu’s, door Hutu militanten. En de wereld keek de andere kant op. We ontmoeten een Rwandese Oskar Schindler: een gewone man die in deze mensonterende omstandigheden buitengewone moed bijeenraapt om de levens te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen, door hen een schuilplaats in zijn hotel te verlenen. Hotel Rwanda is zijn indringende verhaal. (Let op: deze film, gebaseerd op waargebeurde omstandigheden, is zeer aangrijpend en is niet voor niets bestemd voor mensen ouder dan 16 jaar.)

Data: 24 januari en 6 maart 2020.

Tijd: 19.00, Opgave: bij ds. Annelies Jans, ‘t liefst per mail:  (maar telefonisch kan ook: 06-39183639).